هاوینگ
ارزهای دیجیتالی که در مدل اجماعشان از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند و یا اصطلاحا قابل ماین هستند، به ماینرهای شبکهشان که از ظرفیت پردازش دستگاههای خود در راستای پردازش تراکنشها و تامین امنیت شبکه استفاده میکنند، مقادیر مشخصی از آن کوین به عنوان پاداش استخراج میدهد. حال در برخی از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین میزان این پاداش استخراج در بازههای زمانی مشخصی نصف میشود، به این پدیده نصف شدن پاداش استخراج یا هاوینگ (Halving) گفته میشود در مدت هاوینگ سختی شبکه و افزایش قیمت بیت کوین در خرید دستگاه ماینر تاثیر زیادی دارد نسل جدید ماینر120تراهشی در راه است .
قیمت تمام ارزهای دیجیتال در بازارهای آزاد آن یعنی صرافیها (Exchange ها) و بر اساس میزان عرضه و تقاضا در این بازارها تعیین میشود. مانند سایر دارایی ها با افزایش تقاضا برای یک ارز دیجیتال ، قیمت افزایش مییابد و با کاهش آن قیمت هم کاهش مییابد. تقاضا عاملی است که از سوی جامعه معامله گران مشخص میشود.
اما میزان عرضه در ارزهای دیجیتال مکانیزمهای متفاوتی دارند. اما یک مدل مرسوم مانند بیت کوین و لایت کوین به این صورت است که میزان عرضه کوین های جدید از قبل در کدهای نرمافزاری تعیین شده اند و افراد جامعه نمی توانند تغییری در آن ایجاد کنند. در این کدها علاوه بر اینکه تعیین شده میزان پاداش استخراج هر بلوک جدید چقدر است، همچنین تعیین شده که میزان این پاداش بعد از استخراج تعداد مشخصی بلاک در بلاکچین آن کوین میزان پاداش کاهش یابد یا نصف شود.
از آنجاکه محل عرضه کوین های جدید در این نوع ارزهای دیجیتال از همین پاداشهای استخراج است با کاهش میزان پادش استخراج، در واقع میزان عرضه آن کوین کاهش مییابد. کاهش عرضه در مدل های اقتصادی معمولا باعث افزایش قیمت میشود. دلیل آن هم این است که بعد از کاهش عرضه کوین جدید در نتیجه هاوینگ، تعداد کوین کمتری برای تامین تقاضای خریداران وجود خواهد داشت، در واقع چون تعداد نهایی کوین در کدها محدود شده است آن کوین کمیابتر می شود، بنابراین قیمت آن افزایش مییابد.
این مکانیزم کاهش عرضه اولین بار توسط ساتوشی و در بیت کوین به کار گرفته شد. هدف او از به کار بردن فرآیند هاوینگ و محدود کردن تعداد نهایی بیت کوین ها (21 میلیون) ارزشمند شدن آن در طول زمان بود. همچنین این فرآیند شباهت بیت کوین با معادن در حال استخراج طلا را هم بیشتر تداعی میکند.
پروتوکل بیت کوین به این صورت تعریف شده است که در ابتدای ایجاد بلاکچین آن، پاداش استخراج هر بلاک جدید برای ماینر 50 بیت کوین باشد و بعد از استخراج 210000 بلاک این پاداش نصف شود. اگر مدت زمان میانگین استخراج هر بلاک 10 دقیقه باشد این تعداد بلاک بعد از 4 سال استخراج میشود. اولین هاوینگ بیت کوین در نوامبر 2012 اتفاق افتاد و پاداش استخراج بلاک جدید از 50 بیت کوین به 25 بیت کوین کاهش یافت. به همین ترتیب دومین هاوینگ در سال 2016 رخ داد و شبکه طبق کد، پاداش استخراج را از 25 به 12.5 بیت کوین کاهش داد. نصف شدن پادش استخراج (Halving) سوم هم در سال 2020 رخ خواهد داد و در نتیجه آن جایزه اسخراج هر بلاک از 12.5 به 6.25 بیت کوین خواهد رسید.
اگر این روند را به همین ترتیب ادامه دهید حدودا تا سال 2140 پاداش استخراج بلاک جدید تقریبا به صفر خواهد رسید. در آن زمان اگر تعداد تمام بیت کوین های ماین شده در طول این 132 سال را با هم جمع کنید به عدد 21 میلیون که تعداد نهایی بیت کوین ها خواهد بود، خواهید رسید.
در طول این دو هاوینگ پیشین بیت کوین، روند افزایش قیمت معمولا از یک سال قبل از هاوینگ آغاز می شود و تا مدتی بعد از آن هم ادامه مییابد.
وقتیکه این فرایند به وقوع میپیوندد استخراجکنندگان پاداشی که به ازای ساخت هر بلاک جدید میگیرند نصف میشود بنابراین عرضهی بیت کوین کاهش پیدا میکند. از آنجایی که در روند معمولی بازار معمولاً تقاضا افزایش مییابد یا حداقل ثابت است در نتیجه با کاهش عرضه، قیمت آن افزایش مییابد.
در نمودار زیرخطهای عمودی سبزرنگ هرکدام زمان نصف شدن پاداش استخراج را نشان میدهند که به ترتیب در تاریخهای نوامبر 2012 و جولای 2016 به وقوع پیوستند.
همانطور که میدانید تعداد کل بیت کوینهایی که استخراج خواهند شد 21 میلیون است که تا به امروز بیش از 17 میلیون از آن استخراج شده ؛ ترسیمی که در زیر میبینید نرخ تورم بیت کوین و تعداد بیت کوین را نشان میدهد که به ترتیب با رنگها نارنجی و آبی نشان داده شدهاند.
همانطور که میبیند با کاهش پاداش استخراج بیت کوین نرخ تورم هم به صورت پلهای کاهش مییابد.
این فرایند وقتیکه 210,000 بلاک جدید ایجاد شود اتفاق میافتد، در حال حاضر آخرین بلاکی که ساخته شده است 547,861 امین بلاک است، با توجه به اینکه در 420,000 امین بلاک آخرین نصف شدن پاداش اتفاق افتاده است پس نصف شدن بعدی زمانی که بلاک 630,000 ام ساخته شود اتفاق میافتد.
آیا بعد از نصف شدن پاداش ماینرها دست از کار برمیدارند؟
سؤالی که برای خیلیها پیش میآیند این است که باوجود مصرف برق بالا برای دستگاههای ماینر و…آیا اگر این پاداش نصف شود ماینرها دیگر به استخراج بیت کوین نمیپردازند؟
جواب این سؤال واضح است؛ با توجه به اینکه با هر بار نصف شدن پاداش قیمت بیت کوین وارد رالی صعودی شده است، میتوانیم بگوییم ماینرها باهوشتر از این حرفها هستند و تمام این محاسبات و احتمالات را در نظر گرفتند.
پاداش قبل از نصف شدن: 50 بیت کوین
پاداش پس از نصف شدن: 25 بیت کوین
قیمت در روز نصف شدن: 12.35 دلار
150 روز بعد از نصف شدن: 127 دلار
پاداش قبل از نصف شدن: 25 بیت کوین
پاداش پس از نصف شدن: 12.5 بیت کوین
قیمت در روز نصف شدن: 650 دلار
150 روز بعد از نصف شدن: 758 دلار
همانطور که در اعداد بالا دیدیم در هر بار نصف شدن پاداش، قیمت بیت کوین رشد مناسبی داشته است؛ بر اساس تخمین و احتمال، بلاک 630,000 در تاریخ آوریل 2020 استخراج میشود. سومین نصف شدن پاداش بیت کوین از دو مورد دیگر اهمیت بیشتری برخوردار است و شاید سرنوشت بیت کوین را در دههی بعد مشخص کند و به این سوال پاسخ دهد که آیا بیت کوین توانایی جایگزین شدن بهجای پول را دارد؟
هاوینگ در ارزهای دیگر
در انتها یادآور میشود که هاوینگ تنها مختص بیتکوین نیست و رمزارزهای دیگری نیز به شکلهای مختلف از این ابتکار به کار گرفته شده در شبکه بیتکوین استفاده مینمایند. بهعنوان مثال بیتکوین کش (BCH) و بیتکوین اس وی (BSV) نیز که از دل شبکه بلاکچین بیتکوین متولد شدهاند نیز، هاوینگ را بهعنوان راهکاری برای حفظ ارزش قیمت خود در نظر گرفتهاند.
رمزارز دش (DASH) نیز هاوینگ را به گونهای دیگر برای خود تعریف کرده است و هر ساله پاداش استخراج آن درحدود 7.1 درصد نسبت به سال قبل کاهش مییابد.
بالاتر گفتیم که درحال حاضر، هر 10 دقیقه 12.5 بیتکوین پاداش ارائه میشود که پس از اجرای هاوینگ این میزان به 6.25 بیتکوین کاهش خواهد یافت. اما در فرآیند استخراج اتریوم، در ابتدا هر 15 ثانیه سه اتریوم به ازای حل هر بلاک پاداش ارائه میشد که این میزان با توافق توسعهدهندگان این رمزارز هماکنون به 2 اتریوم در هر 15 ثانیه کاهش پیدا کرده است. در آینده نزدیک نیز قرار است پاداش حل هر بلاک این رمزارز، به یک اتریوم کاهش یابد.
درباره این سایت